Як захистити себе від шахраїв: поради експертів та кіберполіції.

«Ви виграли автомобіль» – значилось в смс-ці, яку збуджена Марина показала своєму чоловікові. Під приголомшливою новиною йшов номер телефону, за яким слід негайно зв’язатися з організаторами акції.

– А ми брали участь у розіграші авто? – резонно підмітив Володимир.
– Ну, не знаю. Всі ці банки, магазини постійно проводять якісь розіграші. Вирішено! Я телефоную. Ось тут і номер гарячої лінії 0 800 … А значить з мобільного безкоштовно.

Приємний голос відповів майже відразу. Не було нудного очікування, десятка перемикань у меню. Помилки немає. Автомобіль їх. Залишалося небагато – сплатити наперед податки. Всі ж знають, що в Україні оподатковуються всі виграші без виключень – близько 20%. Пару хвилин – і 50 тисяч гривень переведено. Марина хотіла до Греції, а Вова збирав на новеньку машину. Мріяв про круту іномарку, але ж тут такий шанс випав.

переказ грошей онлайн

Після переводу коштів, номер гарячої лінії перестав відповідати, а згодом виявився поза зоною. Подружжя вирішило звернутися до компанії – організатора, але в смс інформації не було. Тільки – повідомлення про приз і один-єдиний номер…

Трохи статистики.

Як уважні читачі могли здогадатися, наше уявне подружжя стало жертвою інтернет-шахраїв. За даними кіберполіції у 2018 році зловмисники незаконно отримали 248, 8 млн гривень (і це лише зареєстровані випадки). Найбільшим «прибутковим» для шахраїв став 2017 рік – близько 607 млн гривень. Далі така діяльність пішла на спад, але злодії все ще полюють на ваші гроші та особисті дані.

Наприклад, наприкінці 2019 року кіберполіція викрила хакера, який схиляв користувачів відомого ігрового сервісу залишати свої дані на фішингових сайтах. Як це відбувалося? Юзеру направлявся email з начебто виграним промокодом для отримання бонусів в улюбленій грі. Посилання з листа направляло на фішинговий сайт, дуже схожий на оригінальний. Введені дані авторизації автоматично завантажувались на сайт злочинця і продавались далі. Потерпілими виявилися 250 тисяч гравців, а хакер заробив чверть мільйона гривень. Їх, правда, потім все ж таки конфіскувала кіберполіція.

інтернет-шахрай

Як не стати жертвою зловмисників у мережі?

1. Будьте уважні!

Часто злодії маскують фішингові сайти під оригінальні. Це може бути зміна в одній букві, додаткове слово в основному доменному імені. Наприклад, єдиний офіційний сайт Української Національної Лотереї – unl.ua. А от шахрайські сайти можуть виглядати по різному – un-lotto.com або ж unloto.com. Часто зловмисники підроблюють портали банків та відомих платіжних систем. Якщо щось виникає підозру – краще телефонуйте на гарячу лінію 0 800 807 807 або пишіть на офіційну пошту [email protected].

2. Не спокушайтесь на занадто гарні пропозиції.

Багато хто пам’ятає 300 пар взуття безкоштовно від буцімто однієї відомої марки спортивного одягу та взуття. Посилання, звісно, виявилося фейковим і, до того ж, містило вірусні програми. Перед тим, як взяти участь в акції – перечитайте правила. Пам’ятайте, єдиний легальний спосіб виграти у лотерею – купити білет саме цієї лотереї.

будьте уважні в інтернеті

3. Не повідомляйте секретні дані своєї банківської картки, такі як CVV та Pin-код стороннім особам.

Співробітники банку у жодному разі не мають права просити вас назвати їх. Тим паче, ці дані не потрібні для отримання коштів від третіх осіб. При вводі переконайтеся, що сайт є оригінальним, а з’єднання захищено – у рядку браузера світиться знак «закритого замочка», лінк починається з https//… При виникненні підозри – негайно покиньте ресурс.

4. Не відповідайте на підозрілі електронні листи.

 Сучасного користувача навряд чи здивуєш проханнями від імені Дейнеріс Таргаріан або брата першого африканського астронавта, який застряг на орбіті 20 років тому. Всім їм, звісно, дуже необхідна ваша грошова допомога. А от несподівані виграші з проханням наперед заплатити податок все ще здатні ввести в оману. Пам’ятайте! У разі реального виграшу ніхто не попросить вас наперед переказувати гроші. Все оформлюється безкоштовно, а податки утримуються безпосередньо при виплаті призів.

використовуйте складні паролі

5. Обережно з паролями.

Не використовуйте дуже легкі паролі. Забудьте про 12345 або qwerty. Це перше, що перевіряють злодії. Не використовуйте однакові ключі для різних платіжних акаунтів. Зберігайте пін-коди та паролі у надійному захищеному місці. Ні в якому разі не пересилайте доступи до акаунтів електронною поштою.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам убезпечитися від крадіжок в онлайн-просторі. Пам’ятайте, Українська Національна Лотерея – офіційний державний оператор лотерей, який діє виключно у межах українського законодавства.

Єдиний сайт, на якому можна безпечно зіграти та гарантовано отримати свій виграш без перешкод – unl.ua.

А з вами траплялися курйозні історії у мережі. Діліться досвідом з іншими користувачами у коментарях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *