УНЛ – лідер технологічного прогресу.

Історія класичних числових лотерей в Україні міцно переплетена з діяльністю УНЛ. Вони, звісно, з’явилися раніше, проте в іншому вигляді. Як це відбувалося поговоримо у нашому матеріалі.

Історична довідка

Популярність числових лотерей в Україні бере початок від появи Спортлото у 1970року. Вперше радянському українцю пропонувалося самостійно обрати числа для гри. Для отримання приз необхідно було вгадати 6 номерів із 49, потім – 5 із 36 або 6 із 42 у різний час. Білет, який складався із трьох частин, заповнювали власноруч. Перше відривне поле залишали собі, а два інших вкидали у спеціальну скриньку у точках продажу. Перед початком розіграшу всі білети збиралися та оброблялися вручну. Для зручності їх сортували, складали у стовпчики та перев’язували резинками. Після тиражу комісія знаходила всі виграшні комбінації та визначала кількість переможців. На це йшли тижні, а в деяких випадках й місяці.

Трохи у згодом, приблизно у 80-х роках, у західних країнах починають з’являтися перші лотерейні системи. Вони дозволяли реєструвати ставки одразу в центральний комп’ютер. Вже не потрібно довго чекати, сортувати та відшукувати переможців. Це сприяло значному зростанню популярності числових лотерей.

В Україні в цей час відбувалися протилежні процеси. Всі сфери діяльності Радянського союзу занепадали, лотерея відходила на задній план. З початком незалежності та відсутністю законодавства з’явилося багато невеликих напівлегальних або зовсім незаконних компаній, що проводили лотереї. До того ж гіперінфляція, нестабільність економічної ситуації та повна втрата довіри до організаторів азартних ігор відлякували інвесторів.

Технологічний прорив у проведенні лотерей.

Грошова реформа 1996 року та заборона неякісних лотерей відкрили простір для світових тенденцій. Інвестор одразу підійшов правильно та системно. Першу мережу лотерейних терміналів встановили в Автономній Республіці Крим. Гравці, як і в усьому цивілізованому світі, обирали свої щасливі номери та одразу відправляли їх на центральний комп’ютер. Це стало початком не тільки УНЛ, а й історії онлайн-лотерей на всьому просторі колишнього союзу. Адже аналогів технології ніде в СНД більше не було.

Згодом термінали встановили у Дніпрі, тоді – Дніпропетровську, а в 1998 – у  Києві й по всій Україні. Для зв’язку терміналів з головною програмою побудували власну інфраструктуру телекомунікації. Спочатку становили філіппінське обладнання, яке працювало до 2001.

Тоді УНЛ перейшла на термінали компанії GTech, визнаного світового лідеру.

Трансформація популярних ігор.

З 1997 року почала виходити «Національна лотерея 6 із 39».

9 квітня 2001 відкриває свою історію КЄНО, а 11 квітня того ж року – Супер Лото. До цього часу система терміналів залишилася унікальним явищем на території України.

Самі лотереї проходили шлях трансформації. Змінювалися формули та розмір ставки, поки не прийшли до сучасного вигляду.

Згодом з’явилися Лото Трійка – у 2004, а ще пізніше Лото Максима – у 2008.

Були й такі ігри, які не дійшли до сьогодення. Вони залишили по собі приємні спогади та історії. Пригадаймо найцікавіше.

Дивовижні сторінки минулого.

У листопаді 2002 стартувало яскраве шоу Бінго Бум Лото. Богдан Бенюк, який вивів телевізійні випуски, в одному з інтерв’ю згадує, що машини й квартири видавалися чесно. А рідні ще й ображалися на нього, що не може посприяти їх виграшам.

Окрім розігрування грошей та призів, Бінго Бум Лото було цікавим та захопливим видовищем. Сама гра, як ви вже змогли здогадатися, була по типу бінго. Термінали друкували білети із заздалегідь пропечатаними номерами. Вдача цілковита віддавалась у коліщата лототрону. У студії гравці не просто закреслювали числа. Вони грали в інтелектуальні ігри. Питання готував відомий інтелектуал Борис Бурда.

Ще одна цікавинка, яка відійшла у минуле, – лотерея «Секунда Удачі». Цей унікальний продукт розробила УНЛ. Випробувачі долі вгадували час: години, хвилини й секунди. Грали на сайті та через смс. Головний приз становив 10 000 гривень.

Розвиток технологій Української національної лотереї.

Історія технічного прогресу УНЛ стала визначальною для всього українського ринку. Як зазначили раніше, УНЛ першою впровадила систему терміналів. Вони дозволяли одразу реєструвати числові комбінації у системі та перевіряти білет після розіграшу. Таким чином був усунений значний часовий інтервал між датою проведення тиражу та виплатою грошових призів. Як свідчать численні публікації у ЗМІ, для деяких компаній це й досі є проблемою.

У 2001 році УНЛ запустила свій перший інтернет-сайт.

Самостійно купувати білети гравці змогли у 2008 через мережу кіосків самообслуговування, а згодом – у 2009 – через сайт та смс.

У 2013 компанія представила новий сайт з оновленим можливостями.

Незвичним для українського ринку є й запуск Telegram bot. Тепер, щоб зіграти у лотерею, достатньо мати смартфон з встановленим додатком Telegram. Тут можна обрати улюблені комбінації, оплатити білети, перевірити їх та перечитати правила.

У 2019 УНЛ презентувала оновлений сучасний сайт зі зручним інтерфейсом та функціональним кабінетом. Цього ж року з’явився мобільний додаток для власників пристроїв Apple.

Зіграти онлайн можна в електронні моментальні лотереї. Всупереч розповсюдженої думки, комп’ютер не генерує комбінації під час гри. Віртуально надруковані білети зберігаються у так званому онлайн сховищі. У момент гри комп’ютер випадково вибирає білет та доставляє його конкретному користувачу. Все по-чесному.

А що сьогодні?

УНЛ пропонує українським гравцям класичні числові лотереї. На сьогодні їх чотири.

Супер Лото приваблює прихильників незвичайно великим для України Джекпотом – більше 28 000 000 гривень. Щоб їх отримати, необхідно вгадати 6 чисел із 52. Розіграші проводяться двічі на тиждень – у середу та суботу.

Лото Максима – полегшений варіант Супер Лото з формулою 5 із 45. Тиражі відбуваються щоденно. Джекпот тут менший, проте й виграють його частіше.

Лото Трійка має класичний механізм. Необхідно вгадати 3 цифри від 0 до 9, які формують трьох значне число. Головний приз – 1500грн, а розіграші проводяться щодня.

Лото КЄНО – улюблена гра мільйонів людей по всьому світу. Лототрон обирає 20 номерів з 80-ти, з яких необхідно вгадати 10, щоб отримати головний приз – 10 000 000 гривень. На відміну від інших числових лотерей, КЄНО пропонує «свободу вибору». Гравець сам обирає кількість номерів та розмір ставки. До речі, можна виграти, навіть не вгадавши жодного номеру. Розіграші відбуваються щоденно.

Чесна гра та справжнє лідерство.

Сьогодні можна впевнено говорити про лідерство УНЛ на вітчизняному ринку. Лідерство визначається не тільки обсягами продажів, відрахуваннями у бюджет чи просто грошовим еквівалентом. Це значно ширше поняття. По-перше, це беззаперечно технологічне лідерство на всьому пострадянському просторі. Розгалужена мережа терміналів у далекому 1997 одразу підійняла український ринок до світового рівня. По-друге, найбільша кількість каналів продажів білетів – цілих 7. По-третє, найгрошовитіші джекпоти в Україні. По-четверте, повністю прозора система гри, яку забезпечує обладнання IGT. По-п’яте, піклування про своїх гравців та чесна гра, що підтверджують сертифікати УНЛ найвищого рівня від Європейської та Світової асоціацій лотерейних організацій.

Вам потрібні ще докази? Чи ви вже обираєте щасливі комбінації?

Якщо залишилися запитання, відповімо у коментарях або телефоном 0800 807 807.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *