Листи щастя від шахраїв: як не потрапити у пастку зловмисників.

Вітаю, містере Майкле! Мене звати Анатолій Можаєв. Я відповідальна особа, яку призначено на Вашу справу. Хочу привітати Вас з перемогою. Ви повинні надіслати наступні дані, щоб спростити процес оформлення вашого призу. Вам необхідно заповнити прикріплений файл та відправити його мені. Уся наведена вами інформація є конфіденційною та не буде розголошена третім особам. Після того, як надасте усю необхідну інформацію, я передам вашу заявку у наш головний офіс, щоб отримати підтвердження вашого платежу. Коли ваш запит буде затверджено, ви отримаєте свій виграш. Усі виграші необхідно запросити протягом 7-ми робочих днів після отримання повідомлення. Інакше гроші будуть повернені до Міністерства Фінансів України. Дякуємо за вибір нашої компанії. Якщо у Вас є будь-які запитання, радо відповім на них.  

Для вірогідності до листа додають сертифікат про виграш, а також анкету для заповнення особистих даних.

Нігерійські листи.

Як ви вже змогли здогадатися, так діють шахраї. Такі листи часто отримують люди, які ніколи не грали у лотерею. Деякі звертаються до нас відразу, щоб перевірити інформацію. А інші, на жаль, встигають заплатити шахраям.

Часто збором персональних даних історія не закінчується. Начебто співробітник лотерейної компанії повідомляє, що для отримання виграшу в іншу країну, необхідно заплатити податки наперед. Мозок американського Майкла та українського Михайла працює приблизно однаково. І при слові «виграш», який сприймається як халявні гроші, десь усередині вмикається «червона лампочка», що не дає мислити критично. І хоча б згадати, що ніколи в таку лотерею не грав.

Що далі. Історія може закінчитися зливом своїх персональних даних. Шахраї, зазвичай, їх передають третім особам, які вже і використовують ваші дані на власний розсуд. Від різноманітних спам-розсилок або, навіть, до отримання кредитів чи відкриття підставних фірм.

Якщо ж ви заплатили гроші, ймовірність їх повернути дуже низька.

Історія email-шахрайства

«І хто досі у таке вірить» – щоразу думаєте ви, безжалісно видаляючи такі листи. Здивуєтесь, почувши, що наприкінці ХІХ сторіччя (так, дев’ятнадцятого) газета New York Times на прохання поліції описувала подібну схему. Людина отримувала лист (звісно, написаний від руки) від пана Смирнова. Цей пан сидить у тюрмі за політичний злочин, але у нього є велике багатство. Один спільний знайомий порекомендував отримувача, як чесну та благонадійну людину. За фінансову допомогу пропонувалась 1/3 величезного кладу.

Після публікації матеріалу виявилось, що у Європі це також було розповсюджено. З поширення інтернету в кінці 20-го сторіччя шахрайство отримало новий виток. Зловмисники переважно знаходились в Африці, у Нігерії. Звідси й походить назва «африканські листи щастя», нігерійські листи й так далі.

Цікаво, що сьогодні жертвами злодіїв нерідко стають і самі нігерійці. Їм надходять листи з Гани.

Який принцип такий схем.

На вудочку шахраїв переважно потрапляють наївні люди, що звикли всім довіряти. До того ж, зрозумівши, що їх безжально обманули та обікрали, жертви рідко звертаються до поліції.  Вони побоюються, що звинуватять їх самих у простодушності.

На чому базується авансове шахрайство:

  1. Психологічні мотиви. При можливості отримати «дармові гроші» деякі втрачають пильність, втягуючи себе у спілкування зі злочинцями.
  2. У схемі залучено декілька країн, щоб гроші було важко відстежити. Громадянам США приходять листи про виграші в українській лотереї. Нашим землякам пропонується несподіваний спадок або незапитаний вклад.
  3. Гроші потрапляють на анонімний онлайн-гаманець. Часто створюють ланцюжок таких гаманців, щоб ускладнити відстеження коштів.
  4. Злодії знаходяться в країнах з низьким рівнем правоохоронної системи. Серед нових осередків – тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.
  5. Шахраї швидко опановують нові технології. Додаються у друзі в соцмережах та через невимушену бесіду дарують, наприклад, лотерейний білет. Звісно, він стає виграшним, але треба спочатку сплатити податки…

Як розпізнати злочинців та захистити себе у мережі:

  1. Виграти можна тільки у тій лотерей, в якій ви брали участь, претендувати на спадок тільки від реального родича, а отримати депозит лише зі своїх вкладень.
  2. Шахраї, зазвичай, звертаються до вас так, як ви підписані у пошті чи на Facebook.
  3. Листи часто написані недолугою мовою, з хибною стилістикою.
  4. Майже ніколи незнайомці не додаються у друзі з «чистими помислами». В кращому випадку, ви отримаєте надокучливу рекламу.
  5. Ніколи не повідомляйте паролі від електронних скриньок, сторінок у соцмереж та пін-коди банківських карток.
  6. Не вводьте дані на підозрілих сайтах. Дані на таких часто не захищені. Це збільшує ризик потрапити у тенета шахраїв.
  7. Не переходьте по підозрілим посиланням у листах та смс. Останнім часом злочинці пропонують переглянути фотографії з вами чи з вашими знайомим. Будьте уважні. Це пастка
  8. Навчіть дітей та літніх батьків безпеці в інтернеті. Пам’ятайте! Жертвами часто стають люди поважного віку, які нещодавно освоїли мережу, та діти, які надміру прагнуть самостійності.

Замість висновку.

Дорога, Олено! Мене звати Вільям Якийсьтотам. Я працюю у фінансовому відділі Національного банку Фресно, Каліфорнія. Наш клієнт зробив вклад у розмірі 500 000 доларів та не повернувся за ним. За законами Сполучених Штатів Америки вклади, які не затребувані протягом пів року, переходять у державну власність. Я працюю співробітником банку і не можу оформити гроші на себе. Допоможіть мені, а з подякою дам вам 50 000 доларів США. У нас залишилося 6 днів. Негайно надішліть мені свої точні дані: прізвище, ім’я, дата народження, поштову адресу, телефон, номер банківського рахунку.

Ваш Вільям Якийсьтотам.

Сподіваюсь, ви вже зрозуміли, що необхідно натиснути «Видалити назавжди» і ніколи не відповідати на подібні листи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *