Лототрон: все про влаштування головної машини лотереї

Лототрон – загадкова машина долі. Втім, нічого загадкового у нього немає. Повністю прозорий з простим механізмом дії. Лоторон вирішує долі мільйонів і обирає переможців. Передбачити його вибір неможливо, як і вплинути на кульки. Хоча всі лототрони однаково прозорі, вони все ж відрізняються за механізмом дії. Як працює лоторон, які бувають, за яким принципом працюють розглянемо у нашому матеріалі. Читайте далі – побачите кадри із-за лаштунків виробництва.

Як працює лототрон?

Лотерейні машини бувають різних форм і розмірів, але у світі лотерей зазвичай використовують 2 види лототронів залежно від принципу їхньої дії:

  • Лототрони механічної дії (гравітаційні)
  • Лототрони повітряного перемішування

Лототрони механічної дії (гравітаційні)

При увімкненні лототрона всі кульки падають у барабан та ретельно перемішуються. Призова кулька під дією гравітації випадає у спеціальний отвір знизу. Шари важать близько 80 грамів, тому й піддаються силі тяжіння. Об’єднує ці машини й наявність спеціальних гвинтів, які перемішують гумові кульки. А от кількість лопаток та спрямованість їх дії відрізняється в залежності від конкретної моделі. У деяких вони розташовані з двох сторін і працюють у протилежному напряму, в інших – просто обертаються по колу. Об’єднує їх прозорість. Кулька ні на мить не губиться з поля зору глядача.

Лототрони повітряного перемішування.

Ці моделі працюють з легкими пластиковими кульками, подібними до м’ячиків для пінг-понгу (настільного тенісу), які напрочуд легкі з вагою у декілька грамів. У спеціальному відділі лототрона вони підхоплюються струменями повітря та перемішуються, доки один або певна кількість шарів (в залежності від гри) не потрапить у спеціальну трубку, а звідти – у відсік переможців. Поєднує з попереднім механізмом повна прозорість. Увесь шлях, від потрапляння у місткість для змішування до демонстраційного сектору, кулька знаходиться під пильним наглядом спеціальної комісії та гравців. При такому підході будь-які втручання виключаються.

Виробництво лототронів.

Кожен професійний лототорон для тиражів Української Національної лотереї, як і для більшості інших лотерей, виготовлені Американською компанією Smartplay. Це один із найбільших виробників лотерейного обладнання у світі. Виробничі потужності знаходяться в США, а лототронами користуються у 85 країнах по всій Земній кулі з 1993 року. Підприємство розташоване неподалік від Флориди, у штаті Пенсильванія. На загальній площі понад 2 тисячі кв.метри розробляють технології для відмінного функціонування лототронів, наносять друк на кульки, пишуть програми для електронних лотерей. Нижче декілька фото із-за лаштунків виробництва. Фото взято з офіційного сайту Smartplay. Залишайтеся з нами та дізнаєтесь більше про лототрони УНЛ.

Купуючи квитки УНЛ ми з нетерпінням чекаємо на результати тиражу. Але лотерейні розіграші це набагато більше ніж здається на перший погляд. Це не просто закинути кулі в лототрон і показати вам результат.

Послуговуючись суворим протокол, організатори лотерей ретельно готуються до кожного розіграшу, перевіряють лотерейні машини, кулі, щоб гарантувати, що кожен розіграш буде чесним і випадковим.

Як відбувається розіграш тиражу лотереї?

Професійний лототрон

На прикладі лотереї Супер Лото розглянемо процедуру проведення розіграшу. Розіграші інших лотерей проводяться за аналогічною процедурою.

Перший етап кожного розіграшу – вибір лоторону та комплекту куль для проведення розіграшу.
Є два лототрони «А» та «Б», вони ідентичні. Так само існує 4 однакових комплекти куль «1», «2», «3», «4».
Перед початком розіграшу тиражна комісія вибирає випадково один з лототронів і один набір куль.
Робиться це для того, щоб забезпечити максимальну незалежність результатів розіграшу від зовнішніх факторів.

Другий етап – зважування куль, для того, що не було відхилень від своїх нормативної ваги. Далі зважений комплект помыщають у лототрон.

Третій етап – закриття Лотерейної системи, вона відключається від каналів зв’язку з «зовнішнім світом», щоб унеможливити внесення будь-яких даних під час або після розіграшу, всі ставки шифруються і зберігаються, подальший вплив на розіграш стає неможливим.

Основний етап – проведення розіграшу, визначення виграшних комбінацій.

Завершальний етап – комісія фіксує виграшні номери у протоколах та передає їх на зберігання, далі ці номери вводяться за спеціальною процедурою до Лотерейної системи, яка здійснює визначення виграшних чи програшних лотерейних білетів, серед тих, що беруть участь у цьому розіграші.

Тепер, коли ми знаємо, як проходять розіграші, як виробляють лототрони, як вони працюють, яка між ними різниця, ми можемо докладніше вивчити, як працюють лотрони у всіх числових лотереях УНЛ.

Супер Лото та КЄНО

Одна із найпопулярніших моделей гравітаційних лототронів –Criterion II використовується у лотереях Супер Лото та КЄНО. До речі, на апараті цієї ж моделі розігруються знамениті американські мільйони MegaMillions.

Барабан обладнаний двома наборами гвинтів, які рухаються у протилежних напрямках. Лопатки розташовані горизонтально до глядацької аудиторії, щоб максимально збільшити кут огляду. Вони інтенсивно мікшують гумові кульки у прозорій камері лототрона. Під час перемішування м’ячик випадковим чином потрапляє до отвору знизу барабана, звідки викочується у демонстраційний відсік, що формує виграшну комбінацію номерів.

Criterion II – одна із найпотужніших машин, яка підходить для одночасного кружляння 80-ти кульок КЭНО. Більшості апаратів це просто не під силу. Адже загальна вага 80-ти кульок наближається до 6 кг. Детальніше про це наприкінці матеріалу. А зараз розглянемо інші улюблені лотереї.

Лото Максима

Для числової лотереї Максима з формулою 5 із 45 використовується лототрон Superbingo. Основна перевага – повна автоматизація процесу, що дозволяє зовсім не торкатися кульок. Вони легенькі – тому кожна пилинка на вагу джекпота. Програма може встановити усі параметри: час перемішування, кількість обраних шарів та інтервал між їх вибором. Після розіграшу апарат може відвести всі кульки назад у трубу для зберігання без фізичного втручання людини. Як ви вже змогли здогадатися – ця модель працює на повітряних потоках.

Лото Трійка

Для подібних лотерей у всьому світі використовується лототрон Multi-Pick. Замовник сам обирає кількість камер для вибору кожної цифри. В нашому варіанті їх всього три, в кожній розміщується по 10 кульок від 0 до 9. З початком розіграшу кульки з відсіку для зберігання потрапляють у лоток та хаотично перемішуються. Повітряний потік випадковим чином затягує одну кульку у трубу, підіймаючи до демонстраційної комірки. Варто зазначити, що всі функції також контролюються мікропроцесором.

Як виграти у Лото Трійка читайте тут.

Кульки долі.

Як ви вже могли зрозуміти, кульки, як і лототрони, також бувають двох видів. Для апаратів механічної дії використовують гумові. Вони досить важкі. Вага шарів для КЄНО та Супер Лото становить 72 грами. Вони мають різні кольори, проте цифри на всіх надруковані чорними фарбами 12 разів. Кожне число підкреслено знизу для виключення двозначного трактування.

Для Лото Максима та Трійка використовуються легкі кульки, що схожі на м’ячики для настільного тенісу. Їх виробництво нараховує 24 етапи. Обов’язкова умова –  суворий контроль поверхні. Вона має бути однорідна, без шорсткості та подряпин. В межах кожного окремого набору встановлюється конкретна вага, шрифт нанесення та розмір кульок. Адже будь-яке, навіть незначне відхилення, може вплинути на результати розіграшу.

Вам також необхідно знати, що:

Як працює лототрон
  • всі лототрони УНЛ зберігаються у захищеному приміщенні;
  • всі комплекти куль опломбовані та зберігаються в сейфі;
  • всі процедури, пов’язані з кулями (зважування, занурення в лототрон), виконуються виключно у рукавичках;
  • усі ключові етапи проведення тиражів фіксуються протоколами;
  • дотримання процедури та оформлення всіх протоколів контролюється Міністерством фінансів України;
  • відео та протоколи розіграшу зберігаються у компанії не менше 10 років.

Прозоре нутро лототрона немає ні пам’яті, ні вподобань. Кожен раз гра починається заново. Яка кулька вилетить наверх або скотиться у комірку знизу, не відомо нікому. Звісно, гравці ведуть статистику, намагаючись вгадати номери. Та якби це було можливо, жодна лотерея не мала б сенсу.

Коментарі

  1. Скажу так , играю регулярно более 10 лет в суперлото и ни разу не угадал 4 из 6 номеров. А тут прочитав статью , вопросов к УНЛ больше чем ответов. 1. Почему лототроны изготовлены в США , у нас что , технологии не позволяют изготовить обычную машину для перетасовки шаров? ;
    2. Зачем 2 лототрона А и Б , работают на разных режимах или компьютеры разные по типу игровых автоматов?
    3.Зачем для каждого лототрона по 4 комплекта шаров , видимо вес разный каждого из них ?
    4. Допустим выше сказанное , так а что в наш век точных технологий мешает сделать один комплект шаров с точным весом каждого ?
    5. Из всех вопросов выше заданных вытекает самый главный вопрос , имея столько непонятных нюансов для обычного обывателя – ТАК ГДЕ ЖЕ ТУТ НАСТОЯЩИЙ ЭЛЕМЕНТ СЛУЧАЙНОСТИ ?
    Хочется получить исчерпывающие ответы от УНЛ но полагаю что то что написал не опубликуют здесь и не ответят , ну если так то вот и вся честность тиражей .

    1. Добрый день, Владимир!
      Выигрыш в лотерею случаен и, увы, не зависит от продолжительности игры. Надеемся, удача улыбнется Вам в ближайшее время. А теперь к ответам:
      1. К сожалению, в Украине нет компаний, специализирующихся на изготовлении лототронов, поэтому пришлось обратится к мировым лидерам.
      2-4. Лототроны А и Б, как и комплекты шаров, идентичны. Перед началом тиража комиссия случайным образом выбирает комплектов шаров и лототрон. Все комплекты шаров имеют точно вес, каждый раз дополнительно взвешиваются перед началом розыгрыша. Детальнее все нюансы можно прочитать на нашем сайте https://unl.ua/ru/faq/5-50
      5. Лототроны и комплекты шаров стоят на страже случайности.
      Возможно, у вас остались еще вопросы? С удовольствием на все ответим.
      С уважением, Елена, УНЛ.

      1. Добрый день Елена , перейдя по Вашей ссылке ознакомился с ответами но они не убедили и сомнения остались.
        Но этот мой ответ скорее не будет здесь опубликован так как бросает большую тень на УНЛ , но это Ваше право.

          1. Всё что я написал сегодня в 12-23 выше в ленте , Вы даже не пытались дать ответ по поводу того что УНЛ могло бы доказать перед игроками свою честность . А именно , пригласить независимую общественность в студию и перед ними снять на видео процесс проверки всех комплектов шаров как на точность веса так и на невозможность притягиваться к магниту перед проведением тиража , затем разместить видео на сайте УНЛ . Вот было бы честно по отношению к игрокам , а так в нашей стране просто верить словам без подтверждения нельзя. Всё , далее не вижу смысла писать , так как Вы делаете вид что не поняли вопроса и скорее почистите и это сообщение.

  2. Здравствуйте, Владимир!
    В честности розыгрыша вы, как и любой другой желающий, можете убедиться лично, присутствуя в тиражной комиссии. Она, как раз, и формируется из представителей независимой общественности. Для участия позвоните по номеру горячей линии 0 800 807 807.

    1. За приглашение убедиться лично в честности розыгрышей конечно спасибо , но увы живу не в Киеве , а иначе бы всё что писал ранее и всё что Вы отредактировали и не стал бы сюда писать. Конечно я бы те все вопросы и сомнения хотел озвучить на месте встречи и посмотреть на реакцию самого отвечающего , это и было бы ближе к истине . При просмотре записей видео на ютубе решил поставить скорость просмотра 0,25 и внимательно посмотреть на работу лототрона суперлото . Интересно просто стало и заметил что в момент вращения лопастей перед выбросом шаров из барабана скорость вращения этих же лопастей снижается. Что лототрону трудно выбросить шарик при постоянной скорости ? Интересен вопрос , почему отключены комментарии на ютуб канале УНЛ , было бы интересно игрокам делиться может своими советами по игре ?

        1. Ну в общем спасибо что ответили на вопросы , жаль что УНЛ нет в ВК и ОК , ФБ не все используют и откройте коменты на ютубе , может кто то поделится радостью что выиграл что то.

          1. Добрый день. Компания УНЛ работает строго в рамках украинского законодательства. Социальные сети ВК и ОК запрещены в Украине. Мы есть в Facebook, Instagram, LinkedIn, а еще ведем telegram канал. Будем рады Вас видеть на наших страничках.

      1. Лототрон Супер Лото – гравитационный. Он ничего принудительно не делает чтобы “выбрасывать” шарики.
        Выигрышный шарик определяет гравитация.

        Что такое гравитация – это если вы возьмете в руку предмет и отпустите, то он будет падать вниз, на землю.
        Точно также и в лототроне.
        Лототрон крутится – вектор движения шаров преимущественно горизонтальный.
        Лототрон останавливает кручение – шарики под действием грацитации падают вниз.
        Внизу лототрона есть отверстие, которое открывается в момент прекращения движения.
        Какой шарик под действием гравитации упадет в него – тот и выкатывается в лоток как призовой.

  3. Здравствуйте Ответственные за ответственную игру! УНЛ Мне интересно почему нет прямых эфиров розыгрышей? Дорого эфир на ТВ? Для УКРАИНСКОЙ НАЦИОНАЛЬНОЙ ЛОТЕРЕИ это дорого и нет эфирного времени))) Так есть альтернатива стрим на You Tube чтоб люди видели реальный розыгрыш,не знали? Или так проще дурить людей? А результаты как подкопирку всё просеяно с минимальными выплатами выигрышей. Где же правда))) Посмотрел отзывы на просторах интернета ужас, вы сами хоть мониторите какого мнения о вас люди которые играли в ваши игры?

    1. Здравствуйте, Александр! На нашем сайте в разделе трансляции есть две камеры, которые работают в режиме реального времени 24/7, можете наблюдать в любое время, вот ссылка для Вашего удобства https://unl.ua/uk/stream
      Также, если у Вас есть чувство недоверия к игре, то можете лично присутствовать на розыгрыше, для этого необходимо обратиться в главный офис “УНЛ” по номеру: 0 800 807 807

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *