Голуби, коні та перший підручник: захоплива історія КЄНО

Полюбляєте КЄНО? Гра популярна у всьому світі. Від сходу до заходу шанувальники КЄНО щоденно роблять ставки. І до речі, виграють чималенькі суми.  Статистика заохочує гравців. Адже спрацьовує приблизно кожна 5-та ставка. А головний приз в Українському КЄНО  – 10 000 000 гривень!

А чи знаєте ви історію КЄНО? Адже це не просто лотерея, а чи не найдавніше лото світу.

Як все починалося?

Майже 200 років до нашої ери винахідливий імператор Чун Люн прийняв нетипове рішення. Китай тоді застряг у внутрішніх війнах. То ж гроші кінчалися швидко. Додаткові податки, звісно ж, викликали обурення. Тоді й з’явилась ідея провести масштабну гру, а прибуток направити на потреби армії. Гра, як здогадалася, була схожою на КЄНО.

На відміну від сучасної версії, у давньому лото використовувалися не цифри, а ієрогліфи. До того ж взяті із дитячого віршика. Це був перший посібник для навчання грамоти. Він складався більш, як з тисячі неповторюваних ієрогліфів, записаних у вигляді віршів. А називався талмуд «Тисяча класичних ієрогліфів». Перші 120 символів і використали для пращура КЄНО.

Як же грали у лото давні китайці?

За легендою сам імператор двічі на день проводив лотерею. Витягав щасливі символи. Гравці попередньо робили ставки – відмічали чорнилами ієрогліфи. Переможець отримував великий приз, можливість виправити матеріальне становище сім’ї та значно покращити життя.

У віддалені куточки результати доправляли з почтовими голубами. Звідси й назва «Лотерея білих голубів».

Давньокитайське лото було ознакою письменності й хороших манер гравця. Брали участь громадяни різного віку й матеріального становища. Згодом правила «Китайської лотереї» записали у магічній книзі змін «І цзин».

Подейкують, що на прибуток від «Піднебесного КЄНО» збудували Велику Китайську Стіну.

Підкорення Америки.

У розпал «Золотої лихоманки» (19 сторіччя) китайці потрапили до Америки. Разом з товарами на продаж, традиціями та мовою емігранти привезли й КЄНО. Золотошукачі та авантюристи, яким гра прийшлася до душі, заполонили тогочасну Америку. На вимогу публіки трохи змінилися правила гри. Кількість символів скоротили до 80-ти, а ієрогліфи замінили на всім звичні числа.

Щасливу комбінацію також стали розігрувати інакше. Винахідливі американці взяли 20 коробок, в які поклали по 80 листків з числами. З кожного ящика навмання витягували символ. 20 папірців складали виграшну комбінацію.

З часом папір замінили на дерев’яні кульки, потім – на пластикові. А от сам лототрон з’явився лише у наступному сторіччі.

До чого ж тут перегони?

Річ у тому, що у кінці 19 сторіччя американська влада офіційно заборонила всі лотереї. Проте азартних гравців це не зупинило. Вони знайшли оригінальний вихід та організували «Перегони КЄНО». Тепер шукачі виграшу ставили на номер коня, замість чисел у лотерейному білеті.

Згодом заборонили й перегони. Але гравці знову обійшли директиви. Гра отримала назву «КЄНО» й у такому вигляді дійшла до наших днів.

А звідки європейська назва?

Сучасна назва «КЄНО» з’явилася пізніше за саму гру. І тут версій дві. Перша – латинська. «Quini» перекладається як «п’ять на кожного». Друга версія – французька. «Quine» – «п’ять виграшних номерів». Слова та переклади схожі, з однаковою сутністю.

Популярність КЄНО у 20-тому сторіччі.

До Радянського Союзу КЄНО увірвалася під виглядом Спортлото із трохи зміненими правилами. Можливість самостійно обирати номери захопила тогочасних громадян. Люди збиралися родинами і визначали свої щасливі комбінації. Адже до 1970 року – поява Спортлото – не було можливості ставити на улюблені числа.

Як і в стародавньому Китаї, винахідлива влада основну частину грошей направляла на потреби держави, а саме – підтримку спорту, відбудову стадіонів тощо. Проти виграші у СРСР були значно скромніші, адже у призовий фонд йшла тільки чверть від усього обороту. Та й сподівання гравців були іншими. Виявляється, більшість бажала виграти холодильник або дефіцитну машину замість грошей.

КЄНО у сучасному азартному світі.

Сьогодні давня китайська лотерея популярна серед гравців по всьому світу. Правила майже не змінилися. Серед 80 номерів лототрон випадковим чином обирає 20 виграшних кульок. Вгадавши хоча б декілька з них, можна виграти грошовий приз. До речі, в українській лотереї «КЄНО» головна винагорода сягає 10 000 000 грн. Щоб отримати її, необхідно вгадати всього 10 номерів. Щоб виграти в КЄНО менші призи, достатньо вгадати лише частину номерів, які обирає лототрон або… не вгадати жодного з 10.  Це трапляється 1 раз на 3-5 ставок.

А вам подобається КЄНО. Розкажіть, на що б витратили 10 000 000 гривень у разі виграшу?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *