5 фактів про першу сучасну лотерею

11 січня 1569 року в Англії відбувся перший в Західній Європі розіграш державної лотереї. Ми підготували цікаві факти про цю знакову лотерею.

Перша державна лотерея

Факт 1. Гроші від лотереї мали піти на зміцнення гаваней та берегової оборони Англії.

Королева Єлизавета І перейнялася цим питанням ще 1566 року. Тоді в неї був вибір щодо пошуку грошей: підвищувати податки або спробувати зібрати кошти за допомогою розіграшу призів. Її Величність вирішила шукати гроші на оборону в державній лотереї.

Факт 2. В першій лотереї вдалося продати менше 10% білетів.

Усього розраховували продати 400 тис. лотерейних білетів вартістю 10 шилінгів кожен. Але через низьку популярність ідеї в розіграші взяли участь близько 40 тис. білетів.

Першопочатково організатори планували виручити з лотереї 100 000 фунтів, а призовий фонд становив 55 000 фунтів з головним призом у 5 000 фунтів (відповідає нинішнім 100 000 фунтів). Але лотерейні білети продавались погано. Тому учасники лотереї могли розраховувати лише на призи на загальну суму в 9 000 фунтів. Щодо дати розіграшу, то його спочатку хотіли провести в червні 1568 року, але змушені були кілька разів переносити.

Факт 3. Через лотерею діяла тимчасова амністія для злочинців.

З огляду на погані продажі лотереї влада наважилась на несподіваний крок – запровадила тимчасову амністію для злочинців. Вони могли знаходитись у великих містах протягом тижня, щоб придбати лотерейні білети.

Факт 4. Лотерейний білет був у вигляді чистого аркушу паперу з оригінальним написом гравця.

Лотерейний білет державної лотереї в той час був чистим аркушем паперу. На ньому гравець писав своє ім’я та унікальний текст, який зазвичай виглядав як молитва чи короткий вірш. Так, в одному білеті, який зберігся з тієї лотереї, було написано: «Боже, пошли добрий лот для мене і для моїх дітей, яких у дружини було 20».

Факт 5. Тираж державної лотереї тривав 4 місяці.

11 січня 1569 року гравці скупчились біля західного крила собору Святого Павла в Лондоні, щоб побачити, що вони виграли в першому розіграші державної лотереї Англії. Слід зазначити, що це був лише початок розіграшу, адже завершився тираж через 4 місяці.

Жеребкування відбувалось наступним чином: дитина, якій іноді зав’язували очі, вибирала білет із загальної урни, а потім витягувала з іншої урни аркуш паперу з написаним на ньому призом. Таким чином з’ясовувалось, який виграш відповідав даному білетові. До речі, ім’я призера не повідомляли, а лише озвучували його оригінальний напис на білеті. Серед призів були срібні тарілки, гобелени та гроші. Завершився цей розіграш 6 травня 1569 року.

Зрозуміло, що з того часу лотереї суттєво трансформувались. Зараз сам процес розіграшу відбувається протягом хвилини, кожен гравець отримує лотерейний білет, на якому не треба писати свій оригінальний текст. Та й розмір призів суттєво виріс. Так, в Супер Лото наразі можна виграти близько 15 мільйонів гривень, що відповідає майже 400 000 фунтів.

Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *